Archives

Avsnitt 16, När sista lövet faller

s02e16

Det är inte bara det sista fikonlövet som faller när det blir naket och vackert. I veckans avsnitt av Trädgårdssnack fyller vi på trädgården med naken skönhet. Som alltid gäller det att locka fram det vackraste i växten vid alla årstider och nu är det snart vinter….

Annika och Hasse pratar om belysning i trädgården och speciellt att belysa lite högre individer, som t.ex. ett träd. Det blir även snack om hur man framhäver snygga stammar och grenar, med belysning och beskärning. I veckans växtporträtt hamnar ormhasseln under luppen och hur man kan använda den för att skapa en vacker vinter siluett. Detta och mycket mer i veckans Trädgårdssnack med Annika Sjölin från Flyinge PLantshop och Hasse Strandberg från Retro FM.

Avsnitt 15, Vem rodnar mest i trädgården?

s2a15

Magnus Carlström och Annika Sjölin från plantshoppen ser inte ut att rodna med de har en del att berätta som gör det. I veckans avsnitt pratar vi om vad som får växter att rodna och hur man kan hjälpa dem att gör just det.

Varför rodnar vissa växter och inte andra? En del växter rodnar när de slår ut för att sedan bli gröna – varför? Hur skall jag kombinera för att få ut max av färgspelet på hösten? Dessa frågor och några till får du svar på i veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd, TRÄDGÅRDSSNACK. Guide i trädgårdslandet är som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.

Avsnitt 14, Nyttigt småätande

s2e14

Om goda och nyttiga godsaker. Vi försöker tänka extra på barnen och vad de kan tänkas gilla. Som alltid försöker Annika organisera upp planen och får god hjälp av Åke Truedsson, nyttighetsodlaren med lång erfarenhet av nyttigheter i trädgården.

Vi får reda på vad barn gillar mest i trädgården och varför det är både kul och nyttigt att pinka i trädgården. Åke tipsar om vad man kan hitta på med överskottet i trädgården inför vintern. Du får också tips på vad man kan lämna kvar i köksträdgården inför vintervilan. Detta och mycket mer som vanligt i Trädgårdssnack – Sveriges törsta trädgårdspodd.

Ciceroner i trädgården som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Annika Sjölin från Flyinge Plantshop.

Avsnitt 13, Vi tar tag i häcken

s2a13

En häck behöver vare sig vara stor eller tjock och betraktas som baksida till framsidan Den kan både var en välformad skönhet och det snyggaste av allt. I veckans avsnitt av Trädgårdssnack pratar vi häckar  och hur man kan göra att de inte ser ut som alla andras.

Du får reda på de mest prisvärda häckarna och de som kostar lite mer. Vi pratar om klippta och friväxande häckar och om häckar med genomgående stam. Om man vill ha något lite ovanligare i häckväg får du lite tips från allt från neverlönn, eldtorn, brakved och några till. Detta och mycket mer i avsnitt 13 av TRÄDGÅRDSSNACK.

Ciceroner bland häckar är Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.

Avsnitt 12, Vem vill bli delad?

s2a12

I veckans avsnitt bygger vi för nästa säsong och ser till att sommarens växter blir fler till nästa år. Vi delar och höstgallrar för att våra växter skall må bra och inte ha det för trångt.

Du får svaret på när man bör dela och hur man går till väga rent praktiskt. Vilka verktyg skall man använda? Vilka växter gynnas av att delas? Veckans växtporträtt ägnas åt Eldtorn, “Red Column”.

Ciceroner i trädgården är som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.

Avsnitt 11, Gröna sidan upp

s2a11

Att plantera är inte svårare än så att om man hittar den gröna sidan. Veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd handlar om höstplanteringens fördelar.

Vad händer under marken under vintern? Varför är det fördelaktigt att starta nästa säsong redan på hösten än att dra igång trädgårdsprojektet på våren? Vi klippet ned och satsar på roten och vi får reda på vilka exotiska träd och buskar som med fördel planteras på våren. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack där vi vänder den gröna sidan upp.

Förutom Hasse Strandberg från Retro FM och Annika Sjölin från Flyinge Plantshop får vi sällskap av en riktig go gubbe och trädgårdkonnässör, Magnus Carlström, från Flyinge Plantshop.

Avsnitt 10, I kungligt sällskap

s2a10

Sensommaren och den annalkande hösten står och knackar på dörren och med den den stora Trädgårdsfesten på Sofiero. I veckans avsnitt fokuserar vi på surjordsväxter och kompisar till dessa som trivs i samma mylla.

Anna Rolff från Flyinge PLantshop gästar podden och tipsar om bassortiment vad gäller surjordare. Det blir snack om hur mycket plats man behöver för att etablera en hörna för surjordsväxter i den lilla villaträdgården. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack.

Ciceroner i trädgårdsvärlden som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.

Avsnitt 9, Snygga former med nya grepp

s2a09

I veckans avsnitt jobbar vi med den trånga trädgården. Ett inte allt för ovanligt fenomen i den svenska villaträdgården. Vi rensar och lyfter fram och skapar snygga former med nya grepp.

Vi letar fram växter som har potential, stammar upp, luftar upp och släpper in ljus i trädgården. Den dystra norrsidan lyfts med färger och uppstamning – kanske en liten pipranka eller klätterhortensia kan göra magi. I veckans växtporträtt lyfter vi en kaprifolväxtart som heter  jasmintry. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd, Trädgårdssnack.

Ciceroner som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.

Avsnitt 8, Grönt som är skönt

s2a08

Varför arbeta emot de förutsättningar som finns när det är mycket lättare att arbeta med? I veckans avsnitt av Trädgårdssnack lär du dig att inte arbeta mer än nödvändigt i trädgården.

Du får lära dig att fixa till gräsmattan som du inte är nöjd med, t.ex. vid grannens häck, under fruktträdet eller på norrsidan. Vi skapar fredade zoner mot grannens häck för att slippa kirskål som sprider sig in på vår tomt. I veckans avsnitt porträtteras lagerhäggen. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack.

I rabatten som vanligt Flyinge Plantshops Annika Sjölin och Retro FM:s Hasse Strandberg.

Avsnitt 7, Smaklök i kök

s2a07

Precis som med jordgubbarna är de hemmaodlade alltid godast, kryddväxter inget undantag. I veckans avsnitt gästar en riktig kryddexpert Trädgårdssnack och berättar hur man sätter ihop en kryddträdgård i den lilla villaträdgården eller på den lilla balkongen i stan.

Anna Rolff från Flyinge Plantshop berättar hur man får ihop en vettig grund kryddträdgård. Det blir tips om asiatiska smaker och de mer traditionella kryddorna. Vi pratar växelodling och om hur man får vitlöken att trivs. Detta och mycket mycket mer i avsnitt sju av Trädgårdssnack. Som vanligt är det Flyinge Plantshops Annika Sjölin och Retro FM:s Hasse Strandberg som guidar dig i trädgårdslandet.