Archives

Avsnitt 5, I torraste laget

s2a05

Ingen har väl missat att det har varit lite småvarmt i vårt avlånga senaste tiden. Det är inte bara människor som suktar efter svalka och vätska utan även våra snustorra trädgårdar. I veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd bjuder vi på ett överlevnads-kit i sommarvärmen för Din trädgård!

Hur och vad skall jag prioritera i min trädgård när värmen är som värst? Vi lär dig fixa vattningen med “vattensäckar”. Mitt i sommaren kommer fiberduken väl till pass för att ge välkomnande svalka till våra trädgårdar. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack.

I skuggan hittar vi Flyinge Plantshops Annika Sjölin och Retro FM:s Hasse Strandberg.

Avsnitt 4, Gift eller ogift?

s2a04

Under trädgårdssäsongen är det ett ständigt ställningskrig mot ovälkomna gäster bland växtligheten. I veckans avsnitt hanterar vi dessa ovälkomna gäster på olika sätt – gift eller ogift…

Annika och Gun från Flyinge Plantshop ger tips på hur man hanterar trädgårdens ohyra, med eller utan gift. Det blir snack om bästa sättet at ta hand om bladlöss, öronvivel, spinn i växthus och vita flygare. Det blir också tips på hur du lär känna din fiende i trädgården…  Veckans växtporträtt är en pärlbuske.

Retro FM: s Hasse Strandberg och Annika Sjölin, Flyinge Plantshop tar hand om dig som vanligt i Trädgårdssnack.

Avsnitt 3, Full rulle eller sakta i backarna

s2a03

En del av den svenska sommaren är gräsmattan. Den kan vara vildvuxen, se ut som en äng eller golfgreen. Den kan rullas ut den kan sås från frö. I veckans avsnitt av Sveriges trädgårdspodd lär du dig allt om gräsmattan…

Annika har tagit med sig kollegan Gun från plantshopen som är lite av en expert på gräsmattans och hur man tar hand om den på bästa sätt. Du får lära dig hur du tar hand om den befintliga, vertikalskärning, gödsling och ogräs. Vi kikar också på nyodling av gräsmatta från rulle eller från frö. Hur hanterar man mossan i trädgården? Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack.

Ciceroner som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.

Avsnitt 2, Så ett frö

s2a02

Andra säsongen av Sveriges trädgårdspodd, Trädgårdssnack, är ifull gång. Förra veckan förbereddes jorden för säsongen och den här veckan börjar vårsådden.

Vi lär dig om direktsådd och praktiska tips för att få fart på de små fröna. Vi rensar rotogräs som kvickrot, kirskål, nässlor mm och ser till att jorden är den bästa som går att få för det lilla fröet. Annika stoppar sin stektermometer i jorden och mäter jordtemperaturen.  Det är många små praktiska tips inför sådden i veckans avsnitt.

I trädgårdslandet Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.

Avsnitt 1, Nya spadtag

s2a01

En ny säsong för Sveriges nya trädgårdspodd, Trädgårdssnack, är här. Odlingssäsongen är här och med den nya utmaningar. I säsongens första avsnitt sätter vi spaden i jorden och pratar gödsel och jordförbättring.

Annika berättar hur vi väcker liv i i den kalla vinterjorden och hjälper de nyttiga varelserna som finns i jorden att trivas lite bättre och ge jorden den energin som behövs för en lång växtsäsong. Komposten vaknar till liv och vi berättar hur man med hjälp av kompost (eller kompost på påsen förbättrar jorden. Hur ofta skall man gödsla och vilken sorts gödsel behövs i början av säsongen? Dessa och många fler frågor får du svar på i veckans avsnitt.

Ciceroner i trädgården är som vanligt Flyinge Plantshops Annika Sjölin och Retro FM:s Hasse Strandberg. Välkommen till en ny säsong med Trädgårdssnack!

Avsnitt 31, Först ut

31

Den mörka årstiden är här och man tänker kanske inte grönska och blomning just nu. Där har du fel… . I veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd Trädgårdssnack bjuder Annika och Hasse på träd och buskar som är tidigt ute. De är först ut!

Det blir tips på olika träd och buskar som ger dig tidig blomning (t.o.m. innan våren anlänt). Vi kombinerar olika buskar och träd i Annikas kombinationer. Detta och mycket mer i veckans Trädgårdssnack.

Ciceroner som vanligt Annika Sjölin från Flyinge Plantshop och Retro FM:s Hasse Strandberg.

Avsnitt 30, Piff och Puff till jul

30

Förste advent snart och det är dags att julpynta invändigt och utvändigt. I veckans avsnitt lär vi dig hur du får riktig Disney känsla över din trädgård och hur du kan använda trädgårdens kvistar och bär för att flytta in din julträdgård inomhus.

Det blir tips om guldfärgade kvistar och vackra bär som ger julstämning invändigt och utvändigt. Vi pratar om ljussättning av trädgården för att skapa julstämning och vi tipsar också om träd och buskar som i sig själva ger julstämning utan krussiduller. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack.

Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin står för julstämningen.

 

Avsnitt 29, Fåglarnas paradis

29

Snön ligger som ett duntäcke i trädgården och solen skiner från klarblå himmel. På fågelbordet slåss talgoxar, pilfinkar och domherrar om godsakerna på fågelbordet. På marken marker koltrast revir kring några vinteräpplen. I veckans avsnitt tar vi dig till fåglarnas paradis.

Du får tips på buskar som fåglar trivs i på vintern och hur du skall planera din trädgård för att få ett rikt fågelliv vintertid. Vi ordnar ett fågelbad på ett enkelt sätt. Vad Svenne och Lotta har med en trivsam fågelträdgård att göra får du reda på i veckans avsnitt.

Ciceroner som vanligt Flyinge Plantshops Annika Sjölin och Retro FM:s Hasse Strandberg.

Avsnitt 28, Vita månader eller inte

28

Snart går delar av trädgården i ide och det är dags att skydda det som kan skyddas. Hur du förbereder trädgården för vinterdvalan får du veta mer om i veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd Trädgårdssnack.

Hur skyddar jag trädgården från frost, vind och sol? Annika ger konkreta och enkla tips om du kan få trädgården att överleva en sträng vargavinter och hur du skyddar den på bästa sätt när vårsolens kraftiga strålar värmer på. Du får även tips på vad du skall göra om skadan väl är framme. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd, Trädgårdssnack.

Ciceroner i vinterträdgården är som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.